Är hockey verkligen en av de populäraste sporterna i Sverige 2022?

november 28, 2022

Sverige är ett av Europas främsta idrottsländer med stora framgångar i många olika sporter. Ishockey är en del av den svenska folksjälen och mästerskapen i ishockey följs ständigt av miljontals svenskar. I denna artikel tittar vi närmare på om hockey verkligen är en av de populäraste sporterna i Sverige 2022? 

hockey i sverige

Ishockeyn i Sverige växer 

Svensk ishockey etablerar sig i landet på 1920-talet och var till en början utkonkurrerad av andra vintersporter som bandyn. Detta förändrades när det uppdagades att ishockeyn hade stora fördelar gentemot bandyn eftersom hockeyrinken var betydligt mindre och billigare att bygga än en bandyplan. 

Svensk hockey har alltid fått sina influenser från Nordamerika där den moderna hockeyn växte fram och i stort sett alla svenska hockeylag har idag ett amerikanskt namn som exempelvis Malmö Redhawks eller Växjö Lakers. Idag är ishockeyn Sveriges näst populäraste sport efter fotbollen. Den högsta divisionen inom svensk hockey heter SHL och ligan har ett publiksnitt på runt 6 000. Fotbollen är dock ohotad etta med ett publiksnitt på nästan 10 000. 

Hockeyn är den sport i Sverige som är mest kommersiell vilket innebär att företag och sponsorer har ett stort inflytande. Kommersiella inslag som sports betting har resulterat i att människor kan betta på sina favoritlag varsomhelst och som dessutom genererar stora pengar för ishockeyklubbarna. 

Stora internationella framgångar

Sverige är ett av världens bästa landslag genom tiderna med stora framgångar i både OS och VM. Landslaget går under namnet Tre Kronor och har bland annat 11 VM-guld, 19 VM-silver och 2 OS-guld. Det senaste VM-guldet kom 2018 när mästerskapet arrangerades i Danmark. Efter ett starkt gruppspel vann Sverige kvartfinalen mot Lettland med 3-2. Semifinalen spelades mot USA och där tog Tre Kronor en övertygande seger när laget krossade USA med hela 6-0. Finalen mot Schweiz blev dramatisk och till slut lyckades Sverige vinna efter straffläggning. 

Sverige har vunnit OS-guld i hockey två gånger, 1994 och 2006. Båda turneringarna har kantats av klassiska situationer som Peter Forsbergs straff mot Kanada eller Tommy Salos benparad som var direkt avgörande i finalens straffläggning. Inför turneringen 2006 i Turin hade Sverige en av landets bästa trupper genom tiderna. 

Legendariska spelare som Niklas Lidström, Mats Sundin, Peter Forsberg, bröderna Sedin och Henrik Lundqvist var enbart några av lagets stjärnor. Finalen spelades mot ett bra Finland som slagit ut Ryssland i semifinalen. Sverige lyckades vinna finalen med 3-2 efter ett klassiskt mål där Lidström sköt ett stenhårt slagskott efter ett snyggt förspel av både Forsberg och Sundin. 

En av Sveriges populäraste sporter

Ishockey har alltid varit en av Sveriges populäraste sporter. OS-finalen mot Finland 2006 såg av 3,5 miljoner tv-tittare. Siffran är en av de bästa någonsin för ett idrottsevenemang i TV och endast det svenska fotbollslandslagets EM-match mot Danmark 2004 sågs av fler tittare. Man kan konstatera att ishockey är en av landets största sporter och både det svenska landslaget samt den inhemska SHL är väldigt starka även internationellt. Det höga publiksnittet ställer ständigt högre krav på faciliteterna runt om i landet vilket har resulterat i att många nya hockeyarenor byggs i Sverige. 

//nhl-odds.nu