boston bruins tröja

Bruins gör mycket poäng och släpper till mycket poäng, men fortsätter att vinna – är detta en indikator på framgång

november 8, 2022

NHL-laget Boston Bruins har inlett säsongen med fem vinster på 6 matcher och toppar just nu Eastern Conference-ligan i NHL. Laget är anmärkningsvärt ett av de lag som släppt in flest mål under säsongsinledningen av ligan men även gjort flest mål. I denna artikel tittar vi närmare på om Bostons inledning är en indikator på framgång. 

NHL 2022/23

Det gulsvarta laget från Boston är ett av ligans mest klassiska lag och var från början ett av original-lagen vid ligans grundande på 1920-talet. Förra året slutade säsongen med en förlust mot Carolina Hurricanes i den första omgången av slutspelet med 3-4 i matcher. Under grundserien vann Boston 51 matcher och förlorade 26 vilket innebar att laget slutade på en fjärde plats i divisionen. Läget inför denna säsong liknar fjolårets.

Boston är ett stabilt NHL-lag som ofta går till slutspel och var i Stanley Cup-final senast säsongen 2018-2019 där man förlorade en jämn matchserie mot St Louis Blues med 4-3. Inför årets säsong är Colorado Avalanche storfavoriter till att lyfta Stanley Cup-bucklan till ett odds på 5.00 hos etablerade casinoverksamheter som erbjuder online betting och Boston Bruins hittas först långt ned på listan till ett odds på 22.0 för att bucklan ska hamna i Boston efter säsongens slut. Trots en målrik inledning är det mycket som tyder på att det gulsvarta laget från delstaten Massachusetts kommer ha en liknande säsong som förra året, det vill säga att gå till slutspel men att det tidigt tar stopp.

Boston – en hockeystad

Bruins är det tredje äldsta laget i NHL efter två kanadensiska lag och därmed är Boston det äldsta som finns i USA. Laget har vunnit 6 Stanley Cup och den senaste vinsten kom säsongen 2010-11. Laget startade med att spela sina matcher i Boston Garden och där höll man till under hela 67 säsonger innan man flyttade till TD Garden efter säsongen 1995. Arenan har renoverats ett flertal gånger och har en publikkapacitet på runt 18 000. Förutom Boston Bruins spelar även stadens basketlag Boston Celtics i arenan, ett lag som räknas som ett av landets absolut bästa basketlag genom tiderna.

Bruins hade en storhetsperiod under 1980-talet där den stora stjärnan hette Ray Bourque. Bourque föddes i Quebec, Kanada, och efter en lovande start på karriären. draftades hans av Boston Bruins inför säsongen 1979. Tiden i Boston började bra direkt och Bourque tilldelades priset Rookie of the Year vilket skulle vara en bra indikation på vilken otrolig karriär kanadensaren skulle få i slutändan. Bourque spelade nämligen hela 21 säsonger för klubben och innehar rekord för mål, assist och poäng för backar i NHL. Bourque blev uttagen till 19 All-Starmatcher och blev utsedd till ligans bästa back 5 gånger.

hockey face off

Svenskar i Bruins

I dagens Boston Bruins spelar tre svenskar, Linus Ullmark, Anton Strålman och Hampus Lindholm. Dessa spelare har alla chansen att bli legendarer i klubben men än idag är Per-Johan Axelssons den bästa svenska spelare som spelat för klubben. Den smidige vänsterforwarden från Göteborg spelade från 1997 till 2009 för Boston och trots det inte blev någon Stanley Cup-vinst hade Axelsson en fin sejour i klubben. Under dessa år var Axelsson given i Tre Kronor och på meritlistan hittar vi ett OS-guld 2006 i Turin och två VM-silver 2003 och 2004.

Sammanfattning

Man kan konstatera att Boston Bruins har startat årets NHL-säsong på ett frejdigt sätt med många mål gjorda men även många insläppta. Man har dock vunnit 5 av säsongens hittills 6 matcher vilket är en bra start. Bettingbolagens odds visar dock på att Boston är underdogs i år då oddsen ligger 22.00 för att klubben ska vinna årets upplaga av Stanley Cup.