En puck på isen

januari 24, 2022

Skridskor glider över isen, klubbor jagar den svarta pucken och klockar tickar ner. Snart är matchen slut. En av spelarna hittar en lucka och skjuter men målvakten lyckas stoppa målet. Vinnaren är klar.

Ishockey har blivit något av en nationalsport i Sverige. Tillsammans med fotboll och innebandy är det en av de mest populära publiksporterna. Det har dock inte alltid sett ut så. Från början var både intresset och entusiasmen liten. Så, hur blev ishockey så stort?

hockeyns historia

Från Kanada till Sverige

Sporten skapades någon gång under 1800-talet i Kanada. Det finns inga ledtrådar om exakt när och var. Allt man vet är att intresset ökade och första officiella matchen spelas i Ontario 1855. Första gången ishockey spelades i Sverige var 1921, året efter vi kom på fjärde plats i OS. Med ett lag som bestod till mestadels av bandyspelare.

Matchen var mellan det tyska laget Berliner SC och IFK Uppsala. Det var också Sveriges första EM-guld i ishockey. Då hade matchen omkring två tusen spelare. Idag kan du enkelt följa live ishockey var du än är. Oavsett om det är svenska hockeyligan eller NHL som drar dig in. Internationellt har Sverige hunnit ta guld i elva världsmästerskap och två i OS.

Det var dock först i samband med VM 1949 som ishockey fick ett genombrott i Sverige. VM spelades för första gången i Sverige. Känslorna var så höga när Sverige spelade mot Kanada att kraveller bröt ut. Trots det kom Tre Kronor endast på fjärde plats. Å andra sidan knep Tjeckoslovakien guldet före både USA och Kanada.

Svenska hockeyligan

Likt många nationella sporter har ishockey givetvis sin egen liga i Sverige. Det började med Elitserien 1975/76 och blev med tiden Svenska Hockeyligan, SHL. Av alla lag som är aktiva idag är det bara två som har varit med från start. Brynäs IF och Färjestad BK. Båda lagen kommer från städer som också är kända för sitt kaffe.

Under en lång tid har ishockey varit mest för herrarna. Vilket inte är så konstigt med tanke på hur våldsam sporten kan bli. Damerna har sedan dess också börjat ta plats på isen. Första ligan för Damhockey startade 2008 och har sedan dess gått av stapeln fjorton gånger. Svenska Damhockeyligan kan stoltsera med att vara världens bästa hockeyliga för damer.

svenska hockeyligan

Pucken i mål

Mycket har hänt sedan ishockeymatchen i Ontario 1855. Regler har kommit och gått. Utrustningen har blivit bättre, arenorna större och publiken mer engagerad. I Sverige är det Svenska Ishockeyförbundet som ansvarar för översikten av sporten. Alla föreningar måste vara anslutna till förbundet.

Med alla ligor, mästerskap och elitspelare är det lätt att missa de lägre divisionerna. Det finns dock ishockey på alla nivåer. 1920 Sverige skickade bandyspelare för att spela ishockey i OS. Idag går det att välja bland eliten och skicka de bästa spelarna i landet.

För oss vanliga dödliga går det att följa matcher på alla möjliga plattformar. Vilket betyder att vi kan följa vårt favoritlag var vi än är. Mellan säsongerna kan vi följa andra ligor världen över.