Kommer Alex Ovechkin att ta över Wayne Gretzkys målrekord medan Capitals rör sig mot en titelvinnande säsong?

november 10, 2021

Wayne Gretzky klassas av många som världens bästa hockeyspelare genom tiderna, vilket inte är särskilt konstigt med tanke på hur han dominerade under sin tid i rinken. Han har för närvarande rekordet för flesta mål i NHL genom tiderna, vilket bevisar hans storhet. Men Alex Ovechkin ligger inte långt bakom, och kan mycket väl komma att tangera eller till och med ta sig förbi Gretzky om han fortsätter prestera på den allra högsta nivån. 

dags för målrekord i NHL

Hur ser oddsen ut för Ovechkin att bryta rekordet?

Hur oddsen ser ut för att Ovechkin faktiskt ska bryta Gretzkys rekord är ganska svårt att säga, men vi kommer förmodligen att få se en väldigt hungrig och ivrig Alex Ovechkin den här säsongen. 

Hur hans lag kommer att prestera kan ha ett finger med i spelet, men Washington Capitals är långt ifrån favoriter att vinna NHL-mästerskapet den här säsongen, och enligt de odds som finns just nu erbjuds 26.00 pengarna för ett spel på att Capitals vinner.

Hur många mål har Ovechkin respektive Gretzky gjort hittills?

Wayne Gretzky har gjort flest mål i NHL någonsin med sina 894 mål. Få andra spelare ligger ens i närheten, varav Gordie Howe ligger på plats nummer 2 med sina 801 mål, och Jaromir Jagr med sina 766 stycken.

I början av årets säsong hade Alex Ovechkin noterats för 730 stycken mål i NHL under sin ca 15 år långa karriär i ligan, och har nu skrivit på ett femårskontrakt som ger honom chansen att faktiskt ta sig förbi Wayne Gretzkys fantastiska målrekord.

Har Ovechkin möjlighet att ta över rekordet?

Det är absolut inte omöjligt, och om Ovechkin fortsätter att prestera på en hög nivå som under de senaste åren, får Gretzky passa sig rejält. Det krävs fortfarande väldigt mycket, och Gretzkys rekord kommer förmodligen att stå kvar när Ovechkin lägger upp skorna på hyllan.

Det ska dock bli väldigt intressant att följa utvecklingen, och Ovechkin kommer onekligen att vara väldigt hungrig och ha något extra att kämpa för. 

Vad som krävs för att Ovechkin ska ta över rekordet

Följande krävs för att Ovechkin ska kunna ta över Gretzkys målrekord i NHL:

  • Mycket tur. Även om Ovechkin onekligen är en av världens allra bästa spelare och målgörare, kommer det att krävas en stor del tur för att kunna ta sig förbi Gretzkys rekord. Ovechkin är relativt gammal och börjar närma sig 40-årsåldern, därmed kan skador och andra faktorer har en avgörande finger med i spelet.
  • Kontinuerlig speltid. För att Ovechkin ska fortsätta få full speltid måste han helt enkelt fortsätta leverera. Men han är fortfarande en mycket bra spelare. Detta kan påverka utfallet för om han når rekordet eller inte. 
  • Fortsatt spel på den allra högsta nivån. Ovechkin är fortfarande en målgörare i världsklass, och kommer behöva fortsätta behålla sitt höga snitt per säsong för att kunna ta sig upp till Ovechkins nivå.
  • Ingen sjukdom eller skador. Det är lätt att drabbas av skador, inte minst när man börjar närma sig 40-årsåldern. Ovechkin kommer att behöva undvika både sjukdom och skador om han vill slå Gretzkys rekord.