Matematik och ishockey går hand i hand

juni 20, 2022

Tro det eller ej, men matematiska formler och läror är till stor hjälp inom ishockey. Du har säkert hört talas om detta tidigare, fast under ett annat namn. Det är nämligen när man gör sportanalyser som all den här matten kommer till användning. Flera teorier och formler används för att försöka räkna ut vinstchanser, målvinklar och spelarnas potential, och de kan användas av såväl tränare som supportrar. 

Matematik i alla spel

Ishockey är långt ifrån unikt när det kommer till att använda matematik. Det finns mängder med spel och sporter där man försöker räkna ut den bästa vägen till vinst. Ett sådant exempel är slots där olika maskiner har olika antal figurer och rader vilket ger väldigt stor spridning i hur många vinstchanser det finns

Ett klassiskt exempel involverar det bingoliknande spelet keno. Det här spelet har funnits i flera hundra år men är fortfarande lika populärt på casino online. I keno ska spelare välja 1 till 10 nummer av 80 möjliga. Varje nummer kan bara väljas en gång och det kommer att ske 20 slumpmässiga dragningar. 

För att räkna ut hur stor chansen är att dina nummer dras kan du använda sannolikhetslära och rätt sannolikhetsfördelning. Eftersom det i det här fallet finns flera variabler behöver man använda hypergeometrisk fördelning. Formeln som används för att räkna ut dina chanser i keno måste ta i beräkning att varje dragning påverkar de kommande. Efter den första dragningen finns det inte längre 80 möjliga nummer. Det finns 79 nummer osv. 

Bingoboll med blå text omgiven av bingobollar med svart text

Källa: Unsplash

Liknande teorier kan användas i kortspel, som till exempel blackjack. Om du till exempel ska försöka dra två kungar ur en kortlek med 52 kort kommer sannolikheten för detta att ändras för varje dragning, förutsatt att du inte lägger tillbaka korten. Sannolikheten att du drar en kung från en standardkortlek med 52 kort är 4/52, det vill säga 7 %. Om du får upp en kung på första dragningen är sannolikheten att du drar en ny kung 3/51, eller 5 %. Antalet kungar har nämligen minskat liksom antalet kort.

Ett annat typiskt exempel kan tas med tärningsspel, såsom Yatzy eller craps. När vi kastar en sexsidig tärning finns det sex möjliga utkomster. Sannolikheten att en av sidorna kommer upp är ca. 16,7 %. Det här kommer inte att ändras oavsett hur många tärningar vi kastar eller hur många gånger vi kastar dem. Dessa tärningar är alltid oberoende av varandra.

Dessa uträkningar kan inte berätta exakt vad som kommer att hända. De kan däremot hjälpa dig att väga dina chanser och analysera tidigare utfall. Och det är precis detta som ishockeytränare gör. 

Matematiken i NHL

Du behöver inte leta länge för att upptäcka matematiken i ishockey. Vi kan börja med att titta på rinken. Här kommer vi att upptäcka geometrins närvaro. När du ser en hockeyrink kommer du först och främst se att det är en rektangel med rundade hörn. I NHL är måttet 26×61 meter medan det i internationella sammanhang är 30×60 meter. Rinken är indelad i flera geometriska sektioner. Det finns fem cirklar som utgör tekningszonerna. Det finns två röda mållinjer, två blåa linjer för anfalls- respektive försvarszoner och en neutral zon. Dessutom finns det ytterligare en röd linje som delar upp isen i två halvor. 

Om geometrin verkade påtaglig så kommer division att vara ännu mer närvarande. Vi behöver endast titta på poängtabellen för att hitta olika indelningar. Sedan 2021 finns det totalt 32 lag i ligan. Dessa är indelade i den västra respektive östra konferensen. De är även indelade i fyra underdivisioner: atlantic, metropolitan, central och pacific. Vi hittar division i matchtiden. En NHL-match är 60 minuter lång och indelad i tre perioder, varav varje period varar i 20 minuter. Hur många spelare som finns på isen hör också ihop med division och det går att räkna ut övertaget. Vid powerplay kan lagen till exempel mötas 5/4 eller 4/3. 

Publik på läktare runt en ishockeyrink.

Källa: Unsplash

En annan matematisk lära som är närvarande inom ishockey är statistik. Det här är något som är relativt nytt i NHL. Andra sportligor, såsom NBA och MLB, var mycket tidigare med att analysera lagen, spelarna och matcherna. Ishockeystatistik är insamlad data som har analyserats. Det kan till exempel visa hur många mål en spelare har gjort under en säsong eller hur många skott på mål ett lag har gjort under en match. Statistik över olika händelser är till stor hjälp för tränare som spelare. Med hjälp av den kan de se vad de kan göra bättre och hur de måste lägga upp taktiken mot olika lag. 

Fördelarna med matematik i ishockey

Alla läror och formler som kan användas i ishockey fyller ett syfte, både för spelare och supportrar.

För spelare och tränare kan sannolikhetslära, statistik och geometri används för att utveckla spelet. Målvakter behöver vara uppmärksamma på vinklar eftersom de ska försöka räkna ut det bästa sättet att ta pucken. Utespelare ska i sin tur hitta den bästa vinkeln för att slå sitt skott. Här är det viktigt att tänka på var på planen de befinner sig, var motståndarna är och om det är ett skott mot mål eller en passning. Tränare kan använda statistik för att se hur tidigare möten har gått. Baserat på den kan de lägga upp en taktik som till exempel hindrar det andra laget från att spela offensivt och som ökar målchanserna. 

Siffror mot färgglad bakgrund.

Källa: Unsplash

Åskådare kan också ta del av statistik och använda matematiska teorier när de tittar på ishockey. De kan använda statistiken för att räkna ut hur stor sannolikheten är att deras lag vinner, eller att deras favoritspelare gör mål. De kan titta på tidigare resultat för att se hur stor chans deras lag har att lyfta Stanley Cup när säsongen är över, eller om de ens kan ta sig till slutspelet. De kan göra djupdykningar i analyser ifall de vill spela på odds, eller om de bara är intresserade av utkomsten. Ju mer data man har, desto bättre analyser kan man göra.

När du har läst den här artikeln kommer du att förstå hur stor roll matte spelar i ishockey, och andra spel och sporter. Det kanske inte är NHL-spelarna själva som räknar ut vinkeln på sina skott eller reaktionstiden vid nedsläpp, men någon av deras ledare gör det och resultatet kommer att vara till stor hjälp.