Vilka spelare har högst lön i NHL? Vi har svaren

april 22, 2022

NHL är den överlägset största och mest populära hockeyligan i världen, och med det kommer givetvis höga löner för spelarna.

Ett tiotal NHL-spelare tjänar idag över 100 miljoner kronor per år och den som tjänar mest just nu är Connor McDavid som har högst lön i NHL med sina cirka 120 miljoner kronor per år.

För vanliga människor kan nog detta uppfattas som fantasisummor, men lönerna har varit höga under en lång tid och lär fortsätta att stiga kommande år.

Förutom lön finns så har spelarna såklart andra intäkter också i form av sponsorer och olika bonusavtal med sina klubbar. McDavid drar in cirka 4 miljoner dollar per år bara på olika sponsordealer med märken som Adidas och CCM.

Dessa typer av sponsorer påverkar inte lönetaket så här har spelarna chansen att maximera sina intäkter. Samtidigt har såklart NHL-lagen sponsorer så det är något spelarna måste tänka på så de inte bryter några sponsoravtal.

En Svensk med på listan över bäst betalda i NHL

Idag finns det en hel del svenska spelare i NHL och många av dem är med och slåss om utmärkelser samtidigt som de ofta är med och slåss högt upp i poängligan.

Kolla bara in spelare som Nicklas Bäckström i Washington Capitals, William Karlson i Vegas Golden Knights eller Elias Pettersson i Vancouver Canucks. 

Bra spelare erhåller också hög lön i NHL och där kan vi svenskar vara lite extra stolta som hittar Erik Karlsson på plats 4 över de bäst betalda spelarna i ligan. Han drar in nästan 110 miljoner kronor per år i sitt yrke.

Lönetak stoppar eskalerande löner

Till skillnad mot fotbollsligor så har NHL regler gällandes lönetak för de olika klubbarna. Detta innebär att man bara får ge ut ett visst belopp i totala löner för klubbens spelare.

På så sätt finns det begränsningar så lönerna inte skenar iväg och blir ännu mer “overkliga” än idag. Dock så höjs ibland det maximala beloppet för lönetaket, så lönerna lär fortsätta att stiga kommande år.

Idag ligger medellönen på cirka 3.5 miljoner dollar enligt NBC Sports

Flera storspelare inte ens top 10

För många kommer det nog som en chock att Alexander Ovechkins lön inte räcker till top 10 i NHL. För några år sedan låg han i toppen, men han har fått se sig förbi seglad av yngre superstjärnor som klubbarna anser vara värd mer i lön.

Strax utanför listan kan vi i alla fall finna ett par svenska spelare i form av Nicklas Bäckström och Oliver Ekman-Larsson. Det blir spännande att se om de lyckas ta sig in på top 10 i framtiden.

Bäckström börjar bli till åren men Oliver som är född 1991 har förmodligen fortfarande en god chans att ta sig dit.

Top 3 löner i NHL:

1: Connor McDavid lön: 118 245 000 sek ( 12.5 miljoner dollar)

2: Artemi Panarin lön: 110 128 000 sek ( 11.642 miljoner dollar)

3: Auston Matthews lön: 110 109 000 sek (11.640 miljoner dollar)