Betting utan svensk licens och spelpaus

november 10, 2020

Har du sneglat på utländska bettingsidor? Du är inte ensam om att göra det. Sveriges nya spellagar har medfört en del positiva inslag, men det finns brister i den som fått spelarna att vända ryggen till. Idag tittar vi närmare på fenomenet betting utan svensk licens och dess fördelar och nackdelar.

Svenska spelregleringen förändrar förutsättningarna för spelarna

Det har hänt mycket på den svenska spelmarknaden sedan regleringen, 2019. Spelarna har numera möjligheten att spela på svenska spelbolag utan att behöva tänka på vinstskatt. De kan också sätta gränser för sitt spelande, verifiera sig med BankID, använda snabba och säkra betalningsmetoder och pausa sitt spelande i Sverige. Trots detta tycks någonting fattas.

Bonusarna är numera begränsade till en bonus per spelare och spelbolag. De tillfälliga reglerna som infördes 2 juli 2020 och fram till årsskiftet begränsar också vissa spelbolag att ge ut högre bonusbelopp än 100 kronor. Men det är inte bara bonusar som begränsats. Det har även blivit obligatorisk att sätta tidsgränser. De nya spellagarna reducerar dessutom spelmarknaderna för sportbetting. Det är inte längre lagligt att spela på lägre divisioner eller på matcher under 18 år – regler som införts i kampen mot matchfixning.

betting utan svensk licens

Betting utan svensk licens vinner mark

Med färre bonusar och begränsade valmöjligheter till betting har onlinespel hos utländska aktörer skjutit i höjden. Även om den svenska spelmarknaden är reglerad innebär det inte att svenskar utesluts från att spela på utländska bettingsidor. Med några knapptryck kan svenska spelare registrera sig på en utländska sida och få obegränsat med bonusar. Det finns också ett större spelutbud, med fler sporter och spelmarknader än vad svenska bettingsidor erbjuder. Självfallet finns det risker med spelbolag utan licens. Dessa bolag är inte under Spelinspektionens tillsyn och behöver därmed inte rätta sig till de stränga kraven som ställs. Detta minskar säkerheten för svenskar på många sätt och bjuder in till mer spelande. Det är inte heller säkert att dina vinster är skattefria, vilket vi ska kolla på härnäst.

Behöver jag skatta på spelvinster i utlandet?

Det finns ingen exakt lag som säger att du måste skatta på spelvinster i utlandet. Snarare är det en fråga om skatteverkets regler, som ibland tenderar att bli en tolkningsfråga.

Spelbolag utan svensk licens kan ha olika licenser och bedriva verksamhet i olika länder. Alla spelbolag som erbjuds inom ett EES-land och som riktar sig till en spelmarknad inom EES och inte riktar sig till den svenska spelmarknaden är skattefria. Att rikta sig till den svenska spelmarknaden innebär exempelvis att erbjuda svenska kronor för insättningar, svensk text på sidan eller svensk support.

Ett bra exempel på skattefria bettingsidor utan svensk licens är MGA-licensierade spelbolag från Malta. De bedriver verksamhet från ett EES-land, riktar sig till en spelmarknad inom EES och riktar sig inte till den svenska spelmarknaden. I de fall där det är tydligt att du ska skatta betalar du 30 % på alla nettovinster över 100 kr.

Går att spela på spelbolag utan licens trots Spelpaus

Det är viktigt att veta att en aktiverad Spelpaus inte påverkar dina möjligheter till betting på spelbolag utan licens. Det är dock viktigare att komma ihåg att du har pausat dig av en anledning. Ibland kanske det bara handlar om att det tar för mycket tid eller att du blir uttråkad av betting. Men de gånger du spelat för mycket och låtit det påverka din ekonomi, vardag och omgivning vet du själv att det gått för långt. Det är som sagt möjligt med betting utan Spelpaus, och fullt lagligt, men vi råder dig att avsluta din spelpaus innan du överväger det.

Fördelar & nackdelar spelbolag utan svensk licens

För dig som inte orkar läsa igenom hela texten är det bra att få en sammanställning av fördelarna och nackdelarna med spelbolag utan svensk licens. På så vis kan du själv avgöra om du vill fortsätta spela på svenska spelbolag eller prova betting på spelbolag utan licens.

Fördelar

  • Många spelmarknader för oddsspel
  • Obegränsat med bonuserbjudanden
  • Ingen vinstskatt på vissa spelbolag
  • Möjligt att spela med kryptovalutor
  • Inga obligatoriska insättnings- eller tidsgränser

Nackdelar

  • Vinstskatt på 30 % av nettovinster på vissa spelbolag
  • Svagt spelarskydd
  • Manuell registrering av spelkonto
  • Engelsk support
  • Eventuella avgifter på uttag

Framtiden för betting utan licens

Det är egentligen svårt att tala om framtiden för betting utan licens, för den ligger i händerna på den svenska spelmyndigheten. Än så länge har Spelinspektionen förbättrat säkerheten och infört bättre spelverktyg för svenskar, men parallellt med det har de strypt tillgången till högkvalitativa spelprodukter. Betting ska trots allt vara ett roligt inslag i livet, inte en forcerad hobby, med lagar som sätter käppar för spelandet. Självklart är spelrelaterade problem en gråzon som samtliga spelbolag – svenska eller utländska – måste bli bättre på att handskas med.

Som det ser ut just nu kommer betting utan svensk licens att fortsätta finnas kvar, och även om det införts betalningsblockeringar för en del spelbolag finns det andra vägar för svenska spelare att göra insättningar och uttag. För Sveriges del kan vi bara hoppas att det kommer en mer nyanserad och balanserad lösning för bonus- och spelprodukterna, för just nu slussas svenska spelare omedvetet ut till spelbolag utan licens.

Mer ifrån NHL speltips >