Fakta om SHL

SHL som är förkortning för Svenska Hockeyligan är den högsta ligan i svensk ishockey för herrar. Säsongen 1975/1976 var den första säsong då ligan fanns, men då under namnet Elitserien. Namnet SHL kom först 2013. Förändringar har gjorts beträffande antal lag och antal matcher under årens lopp. Idag deltar 14 lag i ligan och under grundserien spelas i dagsläget 52 omgångar.

De framgångsrika lagen

Under de år som SHL och tidigare Elitserien har funnits har vissa lag varit mer framgångsrika än andra. Djurgårdens IF är ett gammalt anrikt lag som gärna kallar sig Mesta Mästarna, något som de faktiskt har helt rätt i. DIF är det lag som har flest titlar, men bara om man räknar med alla SM-titlar sedan dessa började delas ut 1922. På den tiden fanns dock varken Elitserien eller SHL. Om man istället tar en titt på maratontabellen sedan säsongen 75/76 är det mest framgångsrika laget Färjestads BK. De första säsongerna i Elitserien tog Brynäs IF hem SM-titeln, och även detta är ett lag som ofta nämns som ett av de mest framgångsrika lagen i svensk ishockey.

lhc saab arena shl

Om man tittar på hur det har sett ut på senare år har Skellefteå AIK och Frölunda HC varit två framgångsrika lag, även om även andra klubbar har lyckats ta några titlar.

Regler kring slutspel

Grundserien i SHL består som tidigare nämnts av 52 omgångar och när dessa är avklarade väntar ett slutspel. Den som vinner grundserien får en bonus på 1 miljon kronor, men Svenska Mästare blir det lag som tar hem finalen i slutspelet.

De sex främsta lagen i grundserien går direkt till kvartsfinal. De lag som hamnat på sjunde till tionde plats möts i åttondelsfinaler där ytterligare två lag ska kvalificera sig för kvartsfinal. Från och med kvartsfinalen är det bäst av sju matcher som gäller medan det i åttondelsfinalen är bäst av tre matcher. Det lag av de två lag som möts i varje slutspelsserie som placerat sig bäst i grundserien har hemmaplansfördel. Det betyder att de får börja spela på hemmaplan och potentiellt kan det innebära att de får en hemmamatch mer än motståndarlaget om sju matcher spelas.

Har du en bra idé om vem som kommer att ta hem nästa slutspel? Ta och lägg ett spel på någon av alla de bettingsidor som finns. Det kan vara värt att kolla runt på flera sidor då speciellt frågan om vem som vinner hela ligan kan skilja rätt mycket i odds mellan bolagen. Höj spänningen över säsongen och lägg ett bet utefter din egen spelbudget!