Hur lång är världens längsta man?

december 27, 2022

När man talar om vem världens längsta man är kan svaret variera. Världens längsta man som i skrivande stund lever eller världen längsta man genom tiderna? I den här artikeln kommer vi att ta en titt på både ock, så fortsätt att läsa för att ta reda på vilka människor som har tagit världen med storm tack vare sin ovanliga längd.

Den längsta mannen genom tiderna

Det var 1918 som den allra längsta mannen föddes. Hans namn var Robert Pershing Wadlow, en man från Michigan med en imponerande längd på hela 2,72 meter samt en vikt på 199 kg. På grund av hyperplasi i hypofysen producerades mer tillväxthormon än vanligt, och det är detta som ledde till hans längd.

När Wadlow föddes var både hans längd och vikt normal, men det dröjde inte länge förrän den ovanligt snabba tillväxten började. Innan ett års ålder var han redan hela 1 meter lång, och vid 5 års ålder hade Wadlow blivit längre än sin mamma. Vid sju års ålder var han lika lång som en genomsnittlig vuxen man, och för varje år fortsatte Wadlow att växa till dess att han avled år 1940. Han var då 22 år gammal med en längd på 2,72 meter.

Den längsta levande mannen

Wadlow må vara den längsta mannen genom tiderna, men vem är den längsta personen som lever än idag? Den äran går åt en 39-årig turkisk jordbrukare vid namn Sultan Kösen. Han är hela 2,51 meter lång, vilket medför vissa svårigheter. Varken att resa, åka med kollektivtrafik eller att hitta kläder i passande storlek är en vals på rosor. Han går även med käpp för att ha möjligheten att gå upprätt. Med detta sagt uttrycker Kösen uppskattning över hans popularitet tack vare den ovanliga längden.