Fakta om KHL

Vad vet du om hockeyligan KHL? Kontinental Hockey League bildades i Eurasien 2008 och ersatte då bland annat superligan i Ryssland. Målet är att ligan ska konkurrera med NHL och man har lyckats till viss del då många duktiga spelare väljer att gå till KHL. Även här är lönerna höga och ligan håller hög internationell klass. KHL får hjälp med finansiering av Gazprom och varje säsong avslutas med ett slutspel där vinnande lag tar hem Gagarin Cup. Läs mer om svenskar i KHL här.

? Kontinental Hockey League bildades i Eurasien 2008 och ersatte då bland annat superligan i Ryssland. Målet är att ligan ska konkurrera med NHL och man har lyckats till viss del då många duktiga spelare väljer att gå till KHL. Även här är lönerna höga och ligan håller hög internationell klass. KHL får hjälp med finansiering av Gazprom och varje säsong avslutas med ett slutspel där vinnande lag tar hem Gagarin Cup.

Lagen och spelarna

I KHL finns inte bara ryska lag. Av lagen i ligan är 19 lag från Ryssland, 1 lag från Finland, 1 från Kina, 1 från Kazakstan, 1 från Lettland, 1 från Vitryssland och 1 från Slovakien. Sett till ligatitlar är Ak Bars Kazan det mest framgångsrika laget med tre titlar sedan 2008. Det senaste lag som anknöt sig till ligan var kinesiska laget HC Red Star Kunlun som anslöt sig så sent som säsongen 2016/2017. Även svenska lag har bjudits in till ligan men har ännu inte visat sig intresserade av att anta erbjudandet. Det rör sig om Frölunda HC och Färjestads BK.

Många duktiga spelare hamnar i KHL som erbjuder bra löner till de framgångsrika spelarna. Här spelar bland andra Pavel Datsyuk, Viktor Tikhonov, Linus Omark och Jhonas Enroth.

En händelse som lamslog världen

Den kanske enskilt mest omtalade händelsen som haft med KHL att göra var den stora flygplanskrasch som skedde 2011 då ishockeyklubben Lokomotiv Jaroslavl drabbades av en fruktansvärd tragedi. A-laget befann sig ombord på ett flygplan som drabbades av ett haveri. Händelsen slutade med att hela truppen som fanns ombord omkom, däribland den svenska ishockeymålvakten Stefan Liv. Tre spelare som fanns med i klubbens trupp inför säsongen lever idag, resterande spelare omkom i kraschen.

Klubben hade mycket lång historia av att spela i högsta ligan. De hade spelat i Rysslands seriesystem i många år och tog sig 1987 upp i dåvarande Sovjetunionens högsta liga. De sista året före olyckan gick det bra för klubben. Säsongen 2008/2009 var man i final, vilken förlorades. De två nästkommande säsongerna gick klubben till semifinal där man blev utslagna.