Stanley Cup

För de som har en förkärlek till NHL har man antagligen tidigare hört talas om Stanley Cup, men för de som inte är särskilt insatta kanske man inte är fullt medveten om vad det är tal kring. NHL står för National Hockey League och är den allra högsta ligan inom ishockeysystemet i Nordamerika. Det var år 1917 som NHL grundades och numera finns det en viss pokal som delas ut till de bästa av de bästa – det är här som Stanley Cup kommer in i bilden.

stanley cup

Utdelningen av den eleganta pokalen

För de som har vunnit slutspelet i NHL kan man förvänta sig ett förträffligt pris i form av en enorm pokal vid namn Stanley Cup. Namn ingraveras på denne pokal av medlemmarna inom det laget som har vunnit, och kort därefter är det fritt fram för varje spelare inom detta lag att ta med sig pokalen hem – i alla fall ett litet tag. Det vinnandet laget är ansvariga för Stanley Cup fram till dess att en ny vinnare har korats under den kommande säsongens slutspel. Dessa nya vinnare får då äran att få sina namn ingraverade och därefter ta hem pokalen under en tid.

Pokalen består av diverse ringar, och varje gång ett lag segrar kommer deras namn att ingraveras på en av dessa ringar. När all plats är tagen runt ringarna blir det de äldsta namnen som får tas bort för att göra mer utrymme till nya.

Många svenskar i NHL har haft avgörande betydelse när det har varit dags att avgöra vem som ska kamma hem bucklan. Eller vad sägs om Mats Sundin, Börje Salming, Niklas Lidström eller vår personliga favorit Peter Forsberg!

Intressant att veta om Stanley Cup

Tro det eller ej så är den nuvarande Stanley Cup inte den enda. Det finns hela tre olika versioner. Den första pokalen tillverkades år 1892 och fortsatte att delas ut fram till 1970. År 1963 var det trott att pokalen helt enkelt är för skör för att fortsätta att ges ut, så just därför tillverkades den så kallade ”Presentation Cup” som fortfarande delas ut idag. Den sista pokalen är en kopia av Presentation Cup som får stå i Hall of Fame när den äkta inte är tillgänglig. Denna kopia tillverkades år 1993.