Betta på hockey

april 15, 2020

Hockey har en stor plats i svenska hjärtan. Oavsett om du är helt ointresserad av sport i övrigt är chanserna stora att du mer än en gång sett en match med våra svenska Tre Kronor på isen. Många av våra stora hockeyhjältar har fått äran att gå vidare för att spela i NHL där dom vunnit både Amerika och Kanadas hjärtan.
Då vi har befinner oss i en annan tidszon kan det vara svårt att följa alla dagens NHL matcher, detta behöver inte betyda att man inte kan följa ligan ändå. På sidor som till exempel Casinoseum  kan du följa ditt favoritlag för att se hur oddsen ser ut..  

Kort NHL historia

NHL startade 1918 med endast fyra lag, Montreal Canadiens, Quebec Bulldogs, Ottawa Senators och Toronto Blueshirts. Samtidigt spelades ytterligare en liga Pacific Coast Hockey Association. Vinnarna av dessa två ligor möttes sedan i en final om den åtråvärda och nu välkända Stanley Cup trofen. Idag är NHL världens största hockeyliga med 31 lag, grundserien består av 82 matcher per lag mellan oktober och april. 16 av lagen går till slutspel.

Svenskar i NHL

Första svensken som fick äran att spela i NHL var Ulf Sterner. Sedan dess har Sverige exporterat ett otal hockeyproffs till ligan varav några fått kultstatus både där och i Sverige. Än idag visas ofta klippet där Börje Salming äntrar rinken för Canada Cup 1976 och får stående ovationer, av de Kanadensiska supportrarna, vid matchen Sverige – Kanada. Salming var den första svenska spelaren invald i Hockey Hall of Fame 1996.

En spelare till som är väl värd att nämna lite närmre är Mats Sundin som spelade som lagkapten för Toronto Maple Leafs under hela 11 säsonger och  spelade i 10 Stanley Cup playoffs under 18 säsonger.

Sundin gick sedan vidare till att avsluta sin karriär som lagkapten för Tre Kronor 2006 där han tog laget till en guldmedalj i VM och Vinterolympiaden samma år, något som ingen nation lyckats med till dags datum. 2012 valdes han som andra svensk in in Hockey Hall of Fame och 2013 i IIHF Hall of Fame. 2017 valdes han även till en av de 100 bästa bästa spelarna i NHLs historia. Det har funnits enormt många stora svenskar i NHL och gör det än idag då vi fortsätter att producera förstklassiga hockeylirare, inte minst backar.

Summering

Vi svenskar har all rätt att vara stolta över våra svenska spelare både på hemmaplan och i NHL. Så att kunna följa deras karriär i världens största hockeyliga är något som många gör med glädje och stolthet.